Rätt lätt 1 - Om barns rättigheter (Svenska/Arabiska)

ISBN 9789198227949

Inspirerande barnbok om barnets rättigheter för förskolan samt för de som behöver lättläst text.

Bokrea: 50 kronor! (ordinariepris 100 kronor) (inklusive moms).

Frakt tillkommer

Beställ

Boken går även att beställa på t.ex Bokinfo, Läromedia, Adlibirs eller Bokus.

Bjud in till en livfull diskussion om barnets rättigheter i vardagen!

– Enkelt språk

– Vardagliga situationer

– Knyter ihop barnkonventionen med förskolans värdegrund

– Inkluderar mångfald, genus och funktionsnedsättning

– Nu även på svenska och somaliska!

Om boken

Denna bok vänder sig till de yngsta barnen från 1 år upp till förskoleklass, eller för barn och vuxna med motsvarande språkkunskaper. Syftet är att berätta både om barnets rättigheter och deras ansvar för varandras rättigheter, samtidigt som det stimulerar deras nyfikenhet och diskussionslust. Varje rättighet avslutas med en öppen fråga som barnen kan diskutera för att ge dem en möjlighet att tänka till kring rättigheten.

Boken bjuder på ett lekfullt sätt in barn och vuxna till diskussion och reflektion om rättigheter som rör t.ex. allas lika värde, lek och vila. Boken har text på både arabiska och svenska, vilket gör att man kan använda den både för läsning på modersmål och som introduktion till svenska. Man får veta mer om rättigheter som att få säga vad man tycker och att lyssna på varandra. Dessutom tar boken upp rätten att få tro på vad man vill och rätten att må så bra som möjligt, samt många fler rättigheter i barnens vardag.

Exempel på bokens innehåll

Författare och illustratör

Boken är författad av Susann Swärd som är verksamhetschef för Rättighetsfokus. Rättighetsfokus arbetar för at alla, oavsett ålder, ska kunna förstå vilka de mänskliga rättigheterna är och hur de påverkar oss i vår vardag.

Illustrationerna är gjorda av illustratören Tina Helmersson Landgren, som på ett livsbejakande och fantasifullt sätt förmedlar rättigheterna med humor och träffsäkerhet som får både barn och vuxna att förstå svårare begrepp i barnkonventionen. Bilderna är illustrerade så att en ettåring ska kunna peka och ”prata” på sin nivå, samtidigt som de fungerar som stöd för 5-6 åringar fulla med egna tankar och funderingar. Ju längre man tittar, desto fler roliga detaljer ser man. Naturligtvis finns det en tanke med att bilderna inkluderar mångfald, funktionsnedsättning och ett genusperspektiv.